Hallitus esittäytyy: Hanna

Haastattelijana: Virve Vainio

Hanna Komu

Koulutus ja paikka: Tuotantotalouden DI, Tampereen yliopisto (silloinen TTKK)

Työpaikka: Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Työtehtävä: Liiketoiminnan asiantuntija

Mikä sai sinut hakeutumaan DI-koulutukseen ja ylipäätään alalle?

Matematiikka kiinnosti minua, mutta oikeastaan ajauduin. Olin sitä ennen opiskellut energiatekniikan AMK-insinööriksi ja ollut työelämässä. DI-koulutus kesti kaksi vuotta täysipäiväisenä opiskelijana. Se oli hyvä vaihtoehto, koska aikuisopiskelijana motivaatio oli korkealla ja minulla oli jo näkemystä työelämästä.

Kerro tarkemmin nykyisestä työstäsi?

Nykyinen työni liittyy kiertotalouteen. Hanke on Työ- ja elinkeinoministeriön ja Business Finlandin rahoittama, jonka tarkoituksena on käynnistää tekstiilien kierrättämisen jalostuslaitos Turun seudulle.

Hanke yhdistää tekstiilijätettä keräävät toimijat koko Suomesta ja jalostaa poistotekstiilin takaisin kuiduksi.  Hankkeen aikana teemme tuotekehitysprojekteja mahdollisten tulevien kierrätyskuituasiakkaiden kanssa ja tiivistä yhteistyötä tehdään Telaketju.fi yhteistyökonsortion kanssa. Mukana on iso joukko yrityksiä, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Pyrimme laadukkaaseen kuituun, josta voi tehdä esim kangasta ja edelleen vaatteita. Näin tieto tekstiilien materiaaleista on meille huipputärkeä. Kehitämmekin samalla optiseen tunnistamiseen perustuvaa materiaalien tunnistuslaitteistoa yhteistyössä alan johtavan kehitysyhtiön kanssa. Nyt meillä on tekstiilien lajittelulaitos Hiidenkadulla, Turussa. Sinne voi tulla tarkemmin tutustumaan laitossuunnitelmiimme ja samalla päästä hankkimaan edullisia tekstiilileitä omien tarpeiden mukaan. Vaatteita ja tekstiilejä on laidasta laitaan tarjolla eurolla ja kahdella per kilo.

Kuinka paljon matkustat työsi puolesta? Missä olet matkustanut?

Nykyisessä työssäni aika vähän, lähinnä Suomessa, Ranskassa ja Virossa. Aikaisemmin Nokia-aikanani hyvinkin paljon eri puolilla maailmaa.

Mitä työtehtäviä olet urasi aikana tehnyt?

Tuotannon suunnittelun, tuotekehityspäällikön ja ostopäällikön tehtäviä.

Tekninen ala on usein miesvaltainen ala. Onko sillä merkitystä työsi tai työympäristösi kannalta?

Valitettavasti, kokemukseni mukaan usein oletus miehistä on, että he ymmärtävät koneiden ja laitteiden päälle, oli heillä koulutus tai työ miltä alalta tahansa. Naisen pitää se taas erikseen osoittaa ja omata alan koulutusta ennen kuin tekniset keskustelut vapautuvat. Toki koskee enemmän perinteisiä teollisuuden aloja. Uudemmilla aloilla esim ohjelmisto, bio-, digi- tai ympäristöaloilla sukupuoli ei enää ole kriteeri. Yleisesti Suomessa hallitustyöskentelyssäkin naisten osuus on tasaantumassa

Tarvitsetko matematiikantaitoja usein työssäsi?

Kyllä, käytän Exceliä paljon suunnittelussa apuvälineenä sekä talous- että kapasiteettilaskelmissa. Rahoitus ja hinnoitteluratkaisut vaativat hyvää matematiikan hallintaa. Tosin derivointi ja integrointi jäävät vähemmälle.

Mitä kieliä tarvitset työssäsi?

Englantia lähinnä. Osaan ruotsia ja saksaa, mutta niitä tarvitsen vain lomamatkoilla ja harrastuksena.

Mitä muita taitoja tarvitset? esim. tuloslaskelma ja tase, automaatio, robotiikka, IT-taidot, kaupankäynti, hankinnat, vuorovaikutus, yhteistyö, tiimityö, tekstin tuottaminen, viestintä, esiintyminen, neuvottelu, tms.

Urani aikana olen tarvinnut useita lueteltuja taitoja. IT-osaamista pitää päivittää ja opiskella jatkuvasti, jotta pysyy perässä. Myös lakiopintoja olen tehnyt, koska työssä törmään sen tarpeeseen aika ajoin.

Mikä työelämässä on kivointa?

Ihmiset, hyvässä ja pahassa. Hyvin toimiva tiimi on parasta ja toisaalta huonosti toimiva vie energiaa eikä tuota hyvää tulosta. Mielestäni vuorovaikutustaitoja tulisi opettaa jo peruskoulussa. Se on yksi tärkeimmistä taidoista läpi elämän.

Minkälaisista työtehtävistä pidät eniten?

Haasteelliset suunnittelu- ja kehitystyötehtävät liiketoiminnassa.

Mikä sinua työssäsi motivoi?

Osaavat ja innostavat ihmiset, hyvä tiimityö, toisten tsemppaaminen, toimiva vuorovaikutus. Onnistunut projekti tai pienempikin työtehtävä tsemppaa.

Mitä harrastat?

Pitkäkarvaisen mäyräkoiran kanssa ulkona liikkumista, puutarhatöitä, ompelua ja neulomista, joka erityisesti rentouttaa ja poistaa stressiä. Lapsenlapseni on silmäteräni.

AboaTEK:in DI-yhdistystoiminta on tosi kivaa! Mukana on aktiivisia, energisiä naisia, joiden kanssa on upeaa jakaa tietoa alastamme, tehdä sitä näkyväksi ja yhdistää ihmisiä mukaviin tilaisuuksiin, joista on hyötyä ihan työelämään saakka. Mielipiteiden vaihto saman alan ihmisten kanssa on kiehtovaa.

Mitä sinusta kannattaa erityisesti opiskella?

Äidinkieltä, matematiikkaa ja englantia. Ne antavat muille opinnoille hyvän pohjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *